Inloggen Onvia Verzuim Inloggen Artsenapplicatie

      Helpdesk                             Openingstijden                          Contact
      085 051 00 01                     Ma-Vr 8:30-17:00                       info@onvia.nl

 Helpdesk:
085 – 051 00 01

 Openingstijden:
Ma-Vr 8:30-17:00

 Contact:
Help@onvia.nl

 Helpdesk:
085 – 051 00 01

 Openingstijden:
Ma-Vr 8:30-17:00

 Contact:
Help@onvia.nl

Met z’n alle tijdens de lunch in de kantine of gezellig bijpraten bij het koffieapparaat is de afgelopen periode helaas niet vanzelfsprekend geweest. Ook het team van Onvia is niet meer compleet op kantoor en werkt voornamelijk thuis. Hoe ervaren onze collega’s het thuiswerken en welke tips hebben ze voor jou om het aangenaam te maken?

Anne

We eten nu standaard bij de lunch een heerlijke kop zelfgemaakte gezonde soep.

Thuiswerken heeft voor mij zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel is dat ik dagelijks 2 tot 2,5 uur aan reistijd bespaar! Een nadeel is uiteraard het weinige directe contact met de collega’s. Al spreken we elkaar elke dag via Teams, het is toch anders als even naar iemand toelopen voor een onderonsje of om een rondje koffie te doen. Ook de (woord)grappen van de collega’s mis ik: het is bij tijd en wijle een bijzonder stel!

Ik werk sinds november 2020 vooral thuis, ook omdat ik eind vorig jaar een tijdje mantelzorger voor mijn vrouw was. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk een vast dagritme aan te houden. Bekijk hoe de werkdag van Anne eruit ziet.

Tip: Houd zoveel mogelijk een vast dagritme aan en geniet tijdens de lunch van een zelfgemaakte gezonde soep.


Menze

Het mooie van thuiswerken met je gezin is dat je veel meer meekrijgt wat een ieder bezighoudt.

Het thuiswerken heb ik in de eerste periode als stressvol ervaren omdat ik op hetzelfde tempo mijn werkzaamheden wilde uitvoeren en tegelijkertijd de kinderen wilde ondersteunen bij het thuisonderwijs. Het strakke werkregime dat ik op kantoor had, moest ik thuis juist loslaten. Uiteindelijk hebben we een goede mix gevonden in werk/privé en de kinderen. Ik heb het geluk dat ik twee dagen in de week naar kantoor kan zodat ik daar maximaal geconcentreerd kan werken.

Het mooie van thuiswerken met je gezin is dat je veel meer meekrijgt wat een ieder bezighoudt. Ik merk dat de kinderen het ook prettig vinden dat je als ouder vaker thuis bent.

Tip: Ga zoveel mogelijk de deur uit om bijvoorbeeld pauze te nemen. Als je thuiswerkt, ga je meestal met je pauze sneller door.


Johan

Een voordeel van deze tijd is dat je flexibeler bent in het dagelijks leven.

Ik heb goede ervaringen met het thuiswerken. Zo vind ik het vooral fijn dat ik niet hoef te reizen en door de rust thuis kan ik goed mijn werk doen. Het scheelt ook dat ik voor de coronacrisis al regelmatig thuiswerkte. Je merkt dat nu we al lange tijd thuiszitten, het ook begint te wennen. Het zal straks een omschakeling zijn om weer elke dag naar kantoor te gaan.

Ik heb thuis een fijne werkplek en goed materiaal om mijn werk te kunnen doen. Een voordeel van deze tijd is dat je flexibeler bent in het dagelijks leven. Zo kan je soms even iets tussendoor doen of bijvoorbeeld een pakketje in ontvangst nemen zonder dat je daarvoor veel hoeft te regelen.

Tip: Zorg voor een fijne werkruimte. Daarbij is het belangrijk om goede kantoorbenodigdheden te hebben; een goed bureau, een goede stoel en goede hardware. Zet je eigen muziek aan en lekker aan het werk 😊


Jelmer

Er gaat niks boven de gezelligheid en het samenwerken op kantoor.

De wekker zetten hoeft ook in de tijd van het thuiswerken nog steeds niet; de kinderen zorgen wel dat het normale ritme begint en kan het thuis hectisch zijn. Met twee volwaardig gepensioneerde basisschool leraren als ouders ben ik misschien wel een van de meest gelukkige papa’s van dit moment en kan ik rustig thuis aan het werk.

Gelukkig kan ik zo nu en dan naar kantoor om met een enkele collega te overleggen, want ondanks alle Teams-meetings gaat er niks boven de gezelligheid en het samenwerken op kantoor. Wat mij opvalt is dat alle Teams-sessies een stuk meer energie vergen dan een face-to-face gesprek, dus hopelijk komt er toch weer een tijd dat we dat weer veel meer kunnen doen.
Bekijk hoe de werkdag van Jelmer eruit ziet.


Annet

Nu kunnen we samen eten, vervolgens een online sportles en daarna kan ik nog even verder werken.

Aan het thuiswerken zitten voor mij zowel voor- als nadelen. Zo scheelt het voor mij bijna 1,5 uur reistijd per dag. Ik ben niet zo’n ochtendmens, dus het is ook lekker om even langer te kunnen blijven liggen. Daarnaast kan ik samen lunchen en dineren met mijn vriend. Doordat ik later begin met werken en voorheen een aantal avonden in de week ging sporten in Groningen, was ik zelden voor 20:00 uur thuis. Nu kunnen we eerst samen eten, dan volg ik een online sportles en daarna kan ik nog even verder werken.

Een nadeel vind ik het contact met de collega’s. Op kantoor kon je snel een collega spontaan wat vragen of ergens mee helpen. Nu is het op afstand en meer op afspraak. Daarnaast mis je natuurlijk de geintjes tussendoor op kantoor. Hetzelfde geldt voor onze klanten. Implementatietrajecten, trainingen en consultancy-werkzaamheden verlopen nu allemaal via (beeld)bellen. Hiervoor ging je fysiek op bezoek bij klanten of de klant kwam langs in Leek.

Tips:

 • Blijf je kleden alsof je naar kantoor zou gaan.
  Je voelt je positiever, professioneler en je presteert beter in werkkleding dan in een huispak. Ook schoenen aan je voeten zorgen voor een positieve werkprikkel richting je hersenen. Allerlei landelijke en regionale modezaken, modebladen en diverse stylisten plaatsen online allemaal leuke inspiratiefilmpjes of modetalks op Instagram, om genoeg inspiratie op te doen voor een leuke outfit.
 • Blijf bewegen om zowel mentaal als fysiek fit te blijven.
  Online, bijvoorbeeld via Youtube of Instagram, zijn genoeg (live) work-outs te volgen van diverse sportscholen.
 • Ontspan door tussen of na het werken door een leuk artikel te lezen of een leuke online lezing te volgen in jouw interessegebied.
  Ik lees een artikel in een tijdschrift in de theepauze, om even niet naar een scherm te kijken en even tussendoor te ontspannen. En ik volg af en toe ’s avonds of in het weekend online lezingen van de Vrije Academie. Voor nog geen 20 euro kun je een online lezing volgen en doe je kennis op over een interessant onderwerp.

Mark

Met twee honden ben je verplicht om een paar keer per dag buiten te lopen.

Met het thuiswerken merk ik dat je vaker bewust van je werkplek moet weglopen. Op kantoor ga je regelmatig koffie halen of je loopt even langs je collega. Wij hebben zelf twee honden en dat verplicht je om te lopen, zowel in de ochtend, met de lunch of om de dag af te sluiten. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik elk uur heel even achter de computer weg stap om even te staan.

Ik werk over het algemeen 50% thuis en 50% op kantoor. Dat laatste is vanwege de online afspraken met klanten of het geven van de webinars. Deze afwisseling is prettig.

Tips:

 • Maak een wandeling voor de start van je dag, met de lunch of om een dag af te sluiten.
 • Ik zou aanraden om de Teams meetings te timeboxen, ofwel maximaal 45 min en vooraf eerst de verwachtingen afspreken.

Benny

Door het thuiswerken kan ik veel meer meemaken van mijn dochter van 1,5 jaar.

Het thuiswerken is mij gedurende de tijd wel gaan bevallen. Voorheen was ik geen fan van thuiswerken omdat ik het fijn vond om een duidelijke scheiding tussen werk (op locatie) en vrij (thuis) te hebben. Echter vanwege deze overmacht heb ik mij daar overheen kunnen zetten en ben ik aardig aan deze situatie gewend.

Ik sta nog steeds op de normale tijd die ik voorheen had op en gebruik wat voorheen mijn reistijd was om bijvoorbeeld even te wandelen met mijn dochter. En dat is ook een heel groot gewin door het thuis werken. Mijn dochter is 1,5 jaar en ik heb door het thuiswerken veel meer kunnen meemaken van haar. Wel is het jammer dat de onderlinge contact met collega’s minder is. Het bijpraten over privé-interesses doe je toch een stuk minder makkelijk via Teams.

Tips:

 • Het belangrijkste is om voor jezelf een goede balans te hebben tussen werk en privé.
  Voor iedereen is dat verschillend, maar bewaak je eigen grenzen goed.
 • Neem ook gerust eens een verlofdag als je even wilt opladen en doe dan dingen die je leuk vindt.

Nicky

Je krijgt veel meer me wat de ander doet voor zijn werk.

Het thuiswerken bevalt me eigenlijk goed. Ik heb geen reistijd meer, thuis is het gezellig en als ik dan een keer naar kantoor moet, voelt het ook goed om even de deur uit te zijn. We werken met z’n tweeën thuis waardoor je veel meer meekrijgt wat de ander doet voor zijn werk. Omdat we overlapping hebben in het marketing vakgebied kunnen we samen overleggen of elkaar om advies vragen.

Natuurlijk mis ik mijn collega’s op kantoor wel. Je praat op kantoor toch sneller met elkaar over werk of privé dan via Teams of de telefoon. Een combinatie van thuis en op kantoor zal dan ook mijn voorkeur hebben voor de toekomst.

Tip: Houd veel contact met collega’s door te (beeld)bellen. Niet alleen om de lopende zaken door te nemen maar ook om te vragen hoe het weekend was.